فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 36 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم حقیقی *، فاطمه منصوری صفحات 1-14
    اسید جاسمونیک و اسید سالیسیلیک به عنوان انتقال دهنده پیام در عکس العمل گیاهان به تنش های زنده و غیرزنده، از جمله شوری، عمل می کنند. به منظور بررسی اثر سطوح مختلف تنش شوری و کاربرد اسید جاسمونیک و اسید سالیسیلیک بر رشد و فتوسنتز گیاه گوجه فرنگی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سطوح مختلف شوری ( S0 شاهد، S1 شوری 100، S2 شوری 150 و S3 شوری 200 میلی مولار) و سطوح مختلف اسید جاسمونیک ( JA1 شاهد، JA2 یک و JA3 دو میلی مولار) و اسید سالیسیلیک ( SA1 شاهد و 10SA2 میلی مولار) با سه تکرار، برنامه ریزی شدند. نتایج نشان داد که اسید سالیسیلیک باعث کاهش وزن تر و خشک شاخساره در شوری S0 و افزایش این شاخص ها در شوری S3 شد. در شوری های S1 و S2، اسید جاسمونیک در غلظت زیاد (JA3) باعث کاهش وزن تر شاخساره شد. میزان فعالیت آنتی اکسیدانی در S0 و S1 با افزودن اسید جاسمونیک روند افزایشی و در S2 روند نزولی داشت. فعالیت آنتی اکسیدانی و میزان پرولین در غلظت‏ های کم شوری تحت تاثیر اسید جاسمونیک و اسید سالیسیلیک افزایش یافت، اما در غلظت ‏های زیاد شوری موثر نبود. به طور کلی، به نظر می رسد استفاده از هورمون های مذکور در سطوح کم شوری با تغییر در میزان فتوسنتز و کلروفیل بر میزان رشد و کاهش آن تحت تنش شوری موثرتر از غلطت های زیاد شوری است. همچنین، اسید جاسمونیک در غلظت‏ های کمتر، موثرتر از غلظت ‏های زیاد آن عمل کرد
    کلیدواژگان: فتوسنتز، فعالیت روزنه ای، تنظیم کننده های رشد
  • فاطمه شادمهری، ویدا چالوی*، حسین صادقی صفحات 15-27
    هدف پژوهش حاضر، تعیین تاریخ کاشت بهینه برای کشت بدون خاک سه رقم تجاری توت فرنگی برای شرایط اقلیمی ساری در شمال ایران بود. آزمایش گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تاریخ کاشت به فاصله یک ماه از 10 مهر تا 10 دی برای سه رقم توت فرنگی (گاویتا، کاماروسا و کویین الیزا) با سه تکرار و پنج بوته در هر تکرار بود. نتایج به‏دست آمده نشان داد که بیشترین عملکرد (25/403 گرم در بوته) و بیشترین درصد میوه بستن (80/72 درصد) در رقم کاماروسا در تاریخ کاشت 10 آبان حاصل شد. کمترین درصد میوه غیربازاری (1/54 درصد) مربوط به رقم کاماروسا در تاریخ کاشت 10 آذر بود. در تاریخ کاشت 10 مهر، رقم های کویین الیزا و کاماروسا بیشترین میانگین تعداد طوقه (2/66) و رقم گاویتا بیشترین میانگین تعداد برگ (24/33)، گل آذین (6) و گل (42) را تولید کردند. در تاریخ کاشت 10 آبان، رقم کاماروسا بیشترین میانگین تعداد میوه (23/8) و وزن میوه (16/61 گرم) را تولید کرد. بنابراین، بر اساس نتایج این پژوهش، در اقلیم ساری، رقم های کاماروسا و گاویتا عملکرد بیشتری داشتند و تاریخ کاشت مناسب برای رقم های گاویتا و کویین الیزا 10 مهر و برای رقم کاماروسا 10 آبان بود.
    کلیدواژگان: توت فرنگی، تاریخ کاشت، عملکرد، کاماروسا، کویین الیزا، گاویتا
  • مجید رجایی *، احمدرضا صالحی صفحات 29-40
    به‏ منظور مطالعه تاثیر سطوح مختلف شوری و نیترات کلسیم مکمل بر رشد، ویژگی‏های کمی و کیفی و غلظت عناصر غذایی در گل رز هیبرید رقم ایلونا، پژوهشی در قالب طرح کاملا تصادفی با دو عامل سطوح شوری (صفر، 5، 10 و 20 میلی‏ مولار کلرید سدیم) و نیترات کلسیم مکمل (صفر، 1، 2 و 3 میلی‏ مولار) با سه تکرار در شرایط آبکشت اجرا شد. نتایج نشان داد که با افزایش سطح کلرید سدیم، غلظت یون‏ های سدیم و کلر در برگ گل رز تا حد سمیت افزایش یافت که سبب کاهش معنی‏ دار تعداد گل در بوته، وزن خشک گل، قطر ساقه گل دهنده و ماندگاری گل شد. همچنین، شوری سبب کاهش غلظت عناصر نیتروژن، کلسیم و پتاسیم در برگ گیاه شد. به‏ کارگیری نیترات کلسیم تا حدودی توانست اثرهای سوء شوری را تعدیل کند. به‏ طوری که در هر سطح از شوری، با افزایش نیترات کلسیم مصرفی، از غلظت سدیم و کلر برگ کاسته و غلظت نیتروژن و کلسیم برگ، تعداد گل در بوته، قطر جام و ماندگاری گل افزایش یافت. کاهش معنی‏ دار وزن خشک گل و تعداد گل در بوته به ترتیب در دامنه شوری 2/85 تا 3/15 و 3/5 تا 4/19 دسی ‏زیمنس بر متر اتفاق افتاد که در دو دامنه شوری یاد شده، میانگین غلظت سدیم به ‏ترتیب برابر با 0/34 و 0/46 و غلظت کلر 0/36 و 1/42 درصد بود. با افزایش تنش شوری، از تاثیر نیترات کلسیم در بهبود ماندگاری گل کاسته شد و برای تامین نیتروژن و کلسیم گیاه به نیترات کلسیم بیشتری نیاز بود. بنابراین، می ‏توان نتیجه گرفت که تحت تنش شوری، نیاز نیتروژنی و کلسیمی گیاه بیشتر از شرایط غیرشور است. نتایج این پژوهش بیان می‏ کند که با افزایش شوری در شرایط آبکشت، می ‏توان با کاربرد نیترات کلسیم مکمل، اثر سوء شوری بر گل رز را تعدیل کرد.
    کلیدواژگان: سدیم، پتاسیم، کلر، اجزای گل، ماندگاری
  • مریم کشاورزی، محمود رقامی*، حمیدرضا روستا صفحات 41-52
    طالبی یکی از گیاهان مهم جالیزی ایران است که امروزه به دلیل کاهش منابع آب با کمیت و کیفیت مناسب، افزایش pH و تجمع یون بی‏کربنات، عملکرد آن کاهش پیدا کرده است. برای حفظ کیفیت تولید این محصول، نیاز به فنون صحیح مدیریت به زراعی است. بدین منظور، تاثیر پیوند بر برخی ویژگی های مورفوفیزیولوژیک طالبی توده بومی شاه پسند در شرایط تنش شوری و قلیائیت به صورت فاکتوریل با دو فاکتور تنش (شاهد، شوری 15 میلی‏ مولار و قلیائیت 15 میلی‏ مولار) و پیوند (پیوندی و غیر پیوندی) در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در سیستم هیدروپونیک لایه نازک محلول غذایی (NFT) بررسی شد. نتایج نشان داد که اثر متقابل تنش و پیوند، به جز قطر پایه و محتوای کلسیم، بر شاخص های رویشی، رنگدانه های فتوسنتزی، قندهای محلول، پرولین و عناصر معدنی معنی دار شد. با اعمال تنش، شاخص های طول اندام هوایی، سطح برگ، وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه، رنگدانه های فتوسنتزی شامل کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، کاروتنوئید و میزان پتاسیم و کلسیم کاهش یافت. تیمار پیوند، شاخص های مذکور را بهبود بخشید؛ اما مقدار پرولین، قندهای محلول و عناصر سدیم و کلر اندام هوایی تحت شرایط تنش شوری و قلیائیت افزایش یافت. بر اساس نتایج این پژوهش، استفاده از پیوند در سیستم هیدروپونیک سبب افزایش و حفظ خصوصیات رشدی طالبی در شرایط تنش شوری و قلیائیت شده و تنش قلیائیت اثرهای منفی بیشتری نسبت به تنش شوری بر رشد گیاهان پیوندی و غیرپیوندی داشت.
    کلیدواژگان: بی کربنات، پرولین، پیوند، سیستم لایه نازک محلول غذایی، کلروفیل
  • مهرداد باباربیع، حسین زارعی، علی اسکندری، سیما بادلی* صفحات 53-69
    گل مریم از مهم ترین گل های شاخه بریدنی در ایران و جهان به شمار می رود و افزایش کیفیت و کمیت آن یکی از مسائل مهم است. در مطالعه حاضر، به منظور بررسی اثر محلول پاشی اسید سالیسیلیک و تیامین در دو سیستم کشت بر ویژگی های بیوشیمیایی گل مریم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل اسید سالیسیلیک (غلظت های صفر، 50، 100، 150 و 200 میلی گرم در لیتر) و تیامین (100 و 150 میلی گرم در لیتر) در دو سیستم کشت بدون خاک و خاکی صورت گرفت. نتایج نشان داد که تیمارهای مورد استفاده تاثیر معنی داری بر ویژگی های بیوشیمیایی داشتند. در این آزمایش، بیشترین میزان آنزیم کاتالاز 1/69 میکرومول پراکسیداز هیدروژن در دقیقه بر میلی گرم و پراکسیداز 1/175 میکرومول بر گرم وزن تر در دقیقه به ترتیب مربوط به تیمار اسید سالیسیلیک 50 و 100 میلی گرم بر لیتر بودند و کمترین میزان آن در تیمار شاهد (به ترتیب 0/87 و 0/56) مشاهده شد. از این رو، به نظر می رسد اسید سالیسیلیک و تیامین می توانند سبب افزایش رنگیزه های فتوسنتزی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی گل مریم شوند. همچنین، بیشترین میزان کانکریت (8/49 درصد) در تیمار 200 میلی گرم در لیتر اسید سالیسیلیک و کمترین میزان آن (4/47 درصد) در تیمار شاهد گزارش شده است. براساس نتایج این پژوهش، سیستم بدون خاک از لحاظ ویژگی های فیزیولوژیک در سطح بالاتری نسبت به سیستم خاکی قرار داشت. به طوری که میزان کلروفیل b، a، کل و قند احیا در بستر کشت بدون خاک به ترتیب 0/16، 0/41، 0/57 و 0/11 میلی گرم بر گرم وزن تر و میزان کانکریت و پروتئین به ترتیب 70/0 و 0/33 درصد بود، که نسبت به سیستم کشت خاکی بیشترین میزان را نشان داد.
    کلیدواژگان: تنظیم کننده رشد، سیستم کشت، گل شاخه بریدنی، ویژگی های فیزیولوژیک
  • فائزه فولادگر، مجید طالبی*، مسعود بهار صفحات 70-80

    گیاهان تراریخته یکی از دستاوردهای مهم بیوتکنولوژی نوین در زمینه کشاورزی هستند و در سال های اخیر بر سطح زیر کشت این گیاهان افزوده شده است. طبق قانون بین المللی ایمنی زیستی، واردات گیاهان تراریخته بدون مجوز کمیته ایمنی زیستی به داخل کشور ممنوع است. لذا، نیاز به روش های دقیق برای ارزیابی تراریخته بودن یا نبودن آنها وجود دارد. در مطالعه حاضر، نمونه‏ هایی از گوجه ‏فرنگی از منابع مختلف مانند فروشگاه ها و گلخانه ها در سطح استان اصفهان جمع آوری شد تا به ظن تراریخته بودن، حضور ژن‏ های ادغام شده خارجی در آنها ارزیابی شود. ابتدا، با آغازگرهای عمومی P35S F/R و NOS-1/NOS-3 که به ترتیب برای شناسایی پروموتور CaMV35S و خاتمه دهنده مورد استفاده قرار می گیرند، قطعات نوکلئوتیدی به ترتیب 195pb و 180pb تکثیر شدند. همولوژی 100% توالی نوکلئوتیدی این قطعات در مقایسه با نمونه های موجود در بانک ژنی تایید نمود که محصولات مورد بررسی به لحاظ ژنتیکی دست ‏ورزی شده اند. به منظور شناسایی گوجه ‏فرنگی های تراریخته، جفت آغازگر PG F/R، اختصاصی برای تکثیر آنتی سنس ژن پلی‏ گالاکتوروناز، به کار رفت. تمام نمونه‏ هایی که باند مربوط به پروموتور
    P35S یا خاتمه دهنده NOS یا هر دو را داشتند، باند 384pb مربوط به قسمتی از آنتی سنس ژن PG را تکثیر کردند که پس از توالی یابی و هم ردیف سازی، شباهت 100% این قطعه با بخشی از توالی ثبت شده ژن مزبور در بانک ژن محرز شد. نتایج این تحقیق نشان داد که گوجه ‏فرنگی تراریخته در بازار ایران وجود دارد، بدون آنکه مصرف کنندگان از ماهیت تغییر یافته آن اطلاع داشته باشند.
    کلیدواژگان: گوجه فرنگی، تراریخته، PCR، ردیابی
  • فرزاد نظری* صفحات 81-94
    به منظور بررسی اثر زئولیت طبیعی کلینوپتیلولیت بر ویژگی های رویشی و زایشی گل مریم، این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار (صفر، 25، 50، 100 و 200 گرم زئولیت در هر کیلوگرم آمیخته خاکی) و 10 تکرار (هر تکرار یک گلدان با دو سوخ) به صورت گلدانی انجام شد. نتایج نشان داد که استفاده از زئولیت در آمیخته خاکی کشت گلدانی گل مریم، اثر معنی داری بر ویژگی های رویشی و زایشی اندازه گیری شده دارد؛ اگر چه صفات رویشی در مقایسه با صفات زایشی، پاسخ مثبت و معنی داری به کاربرد زئولیت در آمیخته خاکی داشتند. بیشترین تعداد برگ، وزن تر و خشک برگ، ریشه و سوخک ها، بلندترین طول ریشه و حجم ریشه در استفاده از 25 گرم زئولیت در هر کیلوگرم آمیخته خاکی در مقایسه با سایر تیمارها به دست آمد. هر چند که بیشترین طول و قطر ساقه گل در کاربرد 25 گرم زئولیت مشاهده شد، اما تفاوت معنی داری با تیمار شاهد (بدون کاربرد زئولیت) نداشت. استفاده از زئولیت در همه مقادیر سبب کاهش وزن تر و خشک ساقه گل شد و بیشترین مقدار این صفت ها در تیمار شاهد به دست آمد. همچنین، کاربرد زئولیت در محیط کشت سبب زود گل‏دهی سوخ ها شد. در همه صفات اندازه گیری شده، افزایش مقدار زئولیت از 25 گرم به 200 گرم در هر کیلوگرم آمیخته خاکی سبب کاهش مقادیر آنها شد. بنابراین، با توجه به نتایج این پژوهش، می توان مقدار 25 گرم زئولیت در هر کیلوگرم آمیخته خاکی را برای کشت گلدانی گل مریم توصیه کرد. هر چند که نیاز به پژوهش های بیشتری در این زمینه است.
    کلیدواژگان: بهبود دهنده های خاک، سوخک، گل دهی، گیاهان سوخوار
|
  • M. Haghighi*, F. Mansouri Pages 1-14
    Jasmonic acid (JA) and salicylic acid (SA) work as a message transfer agent against biotic and abiotic stresses such as salinity. For studing the effect of JA and SA on growth, physiological and photosynthesis changes of tomato under salinity stress, a factorial experiment, based on completely randomized design, was performed in the Research Greenhouses of Isfahan University of Technology. Treatments were different salinity levels (S0= control, S1= 100 mM, S2= 150 mM and S3= 200 mM), different levels of JA (JA1= control, JA2= 1 mM and JA3= 2 mM) and SA (SA1= control and SA2= 10 mM) with 3 replicates. Results showed that SA decreased fresh and dry weight of the shoots in S0 and increased in S3. In S1 and S2 salinity levels, high concentration of JA (JA3) decreased fresh weight of the shoots. Addition of JA increased the Plant antioxidant activity in S0 and S1 and decreased it in S2. The antioxidant activity and prolin content were increased at low levels of salinity and JA and SA application. But, the effects were not significant at high salinity levels. Generally, it seems that using JA and SA at low levels of salinity, which change the photosynthesis and chlorophyll content, was more effective than high salinity levels. Also, lower concentrations of JA was more effective than higher concentrations
    Keywords: Photosynthesis, Stomata activity, Growth regulators
  • F. Shadmehri, V. Chalavi*, H. Sadeghy Pages 15-27
    The aim of present study was determination of optimum planting date for soiless culture of three strawberry comertial cultivars for Sari climatic conditions in northen Iran. A factorial pot experiment, based on completely randomized design, was conducted with four planting dates at one month intervals from October 1st to December 30th for three strawberry cultivars (Gaviota, Queen Elisa and Camarosa) with 3 replications and 5 plants in each replication. Results showed that the highest yield (403.25 g per plant) and the highest fruit set (80.72%) were obtained for Camarosa cultivar at November 1st planting date. The lowest unmarketable fruits (1.54%) belonged to Camarosa at November 30th planting date. At October 1st planting date, Queen Elisa and Camarosa cultivars produced the highest average number of crowns (2.66) and Gaviota cultivar produced the highest average number of leaves (24.33), inflorescences (6) and flowers (42). At November 1st planting date, the highest average number of fruits (23.8) and fruit weight (16.61 g) were produced by Camarosa cultivar. Therefore, Camarosa and Gaviota had higher yield in Sari climatic conditions and optimum planting date for Gaviota, Queen Elisa cultivars was October 1st and for Camarosa cultivar was November 1st
    Keywords: Stawberry, Planting dates, Yield, Camarosa, Queen Elisa, Gaviota
  • M. Rajaie*, A. R. Salehi Pages 29-40
    In order to investigate the interaction effect of salinity and supplementary calcium nitrate on growth, quantitative and qualitative attributes of flowers and mineral composition of Rosa hybrida ‘Ilona’, a factorial experiment was carried out in completely randomized design with three replications. Treatments consisted of four sodium chloride rates (0, 5, 10 and 20 mM sodium chloride) and four supplementary calcium nitrate rates (0, 1, 2, and 3 mM) and three replications, under hydroponic conditions. Results showed that sodium and chloride ions’ concentration in rose leaves was increased to toxic levels as the sodium chloride rates were increased which in turn resulted in a significant reduction in the number of flowers per plant, dry flower weight, flower stem diameter and flower vase life. Also, salinity reduced the concentration of nitrogen, calcium and potassium in the plant leaves. The use of calcium nitrate could somewhat alleviate the adverse effects of salinity. At each level of salinity, calcium nitrate consumption decreased leaf sodium and chlorine concentration and increased nitrogen and calcium content of leaves, number of flowers per plant, flower diameter and flower vase life. Significant decrease in dry weight and number of flowers per plant were respectively in the salinity range of 2.85 to 3.15 and 3.50 to 4.19 dS/m. In these salinities, the average concentration of sodium was equal to 0.34 and 0.46 while chlorine concentration was 0.36 and 1.42% respectively. With increasing salt stress, the effect of calcium nitrate on the improvement of flower vase life was decreased and more calcium nitrate was needed to supply nitrogen and calcium to the plant. Therefore, it could be concluded that under salt stress, the nitrogen and calcium requirements of the plant are higher than non-saline conditions. The results of this research showed that with increasing the salinity, supplementation of calcium nitrate can reduce the adverse effects of salinity on rose flower under hydroponic conditions
    Keywords: Sodium, Potassium, Chlorine, Flower components, Vase Life
  • M. Keshavarzi, M. Raghami *, H. R. Roosta Pages 41-52
    Cantaloupe is one of the most important of vine crops in Iran that today its yield has been decreased due to reduction in the quantity and quality of water resources and also due to increased soil pH because of bicarbonate ion aggregation in the soil. In order to maintain the production quality of this plant, appropriate crop management techniques are needed. For this purpose, to investigate the effect of grafting on some morpho-physiological traits of an Iranian cantaloupe landrace (Shahpasand) under salinity and alkalinity stress conditions, an experiment was conducted as factorial with two factors of stress (control, 15 mM NaCl and 15 mM alkalinity) and grafting (grafted and non-grafted), as a completely randomized design, in nutrient film technique (NFT) hydroponic system. Results showed that interaction effect of stress and grafting was significant on, except rootstock diameter and calcium content, growing parameters, photosynthetic pigments, soluble sugars, proline and mineral elements. Plant height, leaf area, fresh and dry weight of shoots, fresh and dry weight of roots, photosynthetic pigments including chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll and carotenoids, potassium and calcium were decreased by stress. Grafting improved these parameters; but soluble sugars, proline, Na+ and Cl- content were increased under the salinity and alkalinity stress. On the basis of this research’s results, using grafting in hydroponic system increased and maintained cantaloupe growth characteristics under salinity and alkalinity conditions and the alkalinity stress had more negative effects on the growth of grafted and non-grafted plants than salinity stress
    Keywords: Bicarbonate, Proline, Grafting, NFT system, Chlorophyll
  • M. Baba rabi, H. Zarei, A. Eskandari, S. Badeli* Pages 53-69
    Polianthes is one of the most important cut flowers in Iran and the world, and increasing its quality and quantity is one of the most important issues. In this study, to evaluate the effects of foliar application of salicylic acid and thiamine in two cultivation systems on biochemical characteristics of tuberose, a factorial experiment, based on completely randomized design with 3 replications, was conducted in the greenhouse of Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources. Treatments consisted of salicylic acid (concentrations of 0, 50, 100, 150 and 200 mg/L) and thiamine (100 and 150 mg/L) in two soilless and soil culture systems. Results showed that the treatments had significant effects on biochemical characteristics. In this experiment, the highest amount of catalase enzyme was 1.69 μmol peroxide per minute per mg and 1.175 μmol/g fresh weight per minute peroxidase was related to 50 and 100 mg/L salicylic acid treatments, respectively, and the lowest amount was observed in control treatment (0.87 and 0.56) respectively. Therefore, it seems that salicylic acid and thiamine can increase the photosynthetic pigmentation and activities of antioxidant enzymes of tuberose flowers. Also, the highest amount of concrete (8.49%) was reported in 200 mg/L salicylic acid treatment and its lowest value (4.47%) was reported in control treatment. Based on the results of this research, the soilless system was in all physiological characteristics at a higher level than the soil system. So that the amount of chlorophyll a, b, total and reduced sugar in soilless substrate was 0.16, 0.41, 0.57 and 0.11 mg per gram of fresh weight, respectively. Concrete and protein content were 0.07% and 0.33%, respectively, which were the highest in comparison to the soil culture system.
    Keywords: Growth regulator, Culture system, Cut flower, Physiological characteristics
  • F. Fooladgar, M. Talebi*, M. Bahar Pages 70-80
    Genetically modified (GM) plants are one of the great achievements of modern biotechnology in agriculture, which their cultivation has been increased in recent years. According to the international biosafety law, the import of genetically modified plants without the permission of Biosafety Committee into the country is prohibited. Therefore, we need an accurate method for assessing whether they are transgenic or not. In this study, samples of tomatoes were collected from various sources such as shops and greenhouses in Isfahan province to evaluate if they are transgenic. The initial screening of all samples was performed using primer pairs P35S F/R for CaMV35S promoter and NOS-1/NOS-3 for NOS terminator, amplified 195 bp and 180 bp of 35S promoter and NOS terminator sequences, respectively. The sequence of fragments was verified by comparison with known sequences in GeneBank and indicated a 100% homology, showing the studied samples are genetically engineered. The tomato samples were also tested for the presence of antisense polygalactoronase (PG) gene using the primer pair PG F/R, which amplified 384bp in all samples. Sequence analysis of this fragment resembled 100% similarity with the sequence of PG antisense gene in Gene Bank database. Results of this study showed that there is a transgenic tomato in the Iranian market. But, the consumers are not aware of its changed nature.
    Keywords: Tomato, GMO, PCR, Detection
  • F. Nazari* Pages 81-94
    In order to investigate the effect of clinoptilolite natural zeolite on vegetative and reproductive properties of tuberose (Polianthes tuberosa L.), this research was performed as a completely randomized design with five treatments (0, 25, 50, 100 and 200 g zeolite/kg soil mixture) and 10 replications (each replication consisted of a pot containing two bulbs). Results showed that the use of zeolite in soil mixtures of pot culture of tuberose has significant effects on measured vegetative and reproductive characteristics; although vegetative traits had a positive and significant response to the application of zeolite in soil mixtures compared to reproductive traits. The highest number of leaves, fresh and dry weight of leaf, root and bulblets, longest root length, and root volume were obtained in the application of 25 g zeolite/kg soil mixture. Although the highest flowering stem length and diameter were obtained in the application of 25 g zeolite/kg soil mixture, but no significant difference was observed as compated to control (no zeolite applicaion) treatment. The use of zeolite in growing medium reduced fresh and dry weight of flowering stem, and the highest amounts of these traits were observed in the control treatment. Also, application of zeolite in the medium caused early flowering of the bulbs. In all the measured traits, increasing the amount of zeolite from 25 to 200 g zeolite/kg soil mixture reduced their values. Therefore, according to the results of this study, 25 g zeolite/kg soil mixture could be recommended for pot culture of tuberose; although, more research is needed in this regard.
    Keywords: Soil amendments, Bulblet, Flowering, Bulbous plants